Wat bepaalt de snelheid van je website?
De snelheid van je website wordt bepaald door:
- De snelheid van je Desktop
- De keuze van de je browser (Firefox, Chrome, Edge)
- De snelheid van de internetverbinding van de Provider (KPN, Ziggo, ..)
- De snelheid van het netwerk waar de webserver staat
- De snelheid van de webserver
- De snelheid van je WordPress website (thema + inhoud)
- De snelheid van grote plugins (Woocommerce, Meertaligheid, …)
De punten 1 t/m 3 staan in feite los van je website. Voor de beoordeling door Google zijn ze niet van belang. Google meet namelijk de snelheid vanaf een vast punt op het web naar jouw website. Met de punten 4 t/m 7 kun je aan de slag gaan om je website snel te houden.
Wie doet wat voor de snelheid van WordPress?
De eigenaar, webdeveloper en de beheerder van de webserver speelt zijn rol bij de snelheid van de website. Dus daarom eerst de vraag “Wie doet wat?”.
De beheerder van de website
Hij plaatst geen onnodige grote foto’s en andere grote bestanden op de website. Hij zorgt ervoor dat oude inhoud en klantinfo wordt verwijderd.
De webdeveloper
Hij zorgt ervoor dat de website met de juiste plugins en het juiste thema (Lees: vormgeving) is gemaakt. Hij gebruikt niet meer plugins dan echt nodig. In opdracht van de eigenaar zorgt de webdeveloper er voor, dat WordPress bij blijft (=updates) en verwijdert hij plugins die niet meer nodig zijn.
De beheerder van de webserver
De webbeheerder implementeert de nieuwste hostingtechnologie en zorgt ervoor dat de webserver is. Hij optimaliseert de webserver voor het gebruik met WordPress.
Alle drie moeten hun werk goed doen om de snelheid van WordPress op peil te houden.
De snelheid van je WordPress website
We kijken nu eerst evennaar wat er op je website gebeurt. Een webpagina wordt samengesteld uit codes (HTML, CSS), afbeeldingen, plugins en pagebuilders. WordPess kan hierdoor langzamer worden:
Afbeeldingen
Grote afbeeldingen vertragen het laden van een webpagina. Een afbeelding hoeft echt niet breder te zijn dan 1000px. Als jij een foto maakt met je mobiel kan deze zomaar 6MB zijn. Dat is niet nodig. Een verkleinde versie met een breedte van 1000px, hoeft niet groter dan 200kb te zijn. Wat een verschil!
Video’s
Plaats een video altijd op je kanaal bij YouTube. Daar wordt de video dan bewaard en afgespeeld. De snelheid van de video wordt dan primair door Google bepaald en is dan altijd goed.
Plugins – functionaliteit
Gebruik nooit meer plugins dan je echt nodig hebt. Elke plugin heeft zijn eigen Javascript en CSS voor de vormgeving die apart moet worden aangeroepen. Dit kost tijd en vertraagt.
Pagebuilders
Een pagebuilder is een extra”plugin” waarmee je makkelijk zelf een pagina kunt samenstellen en/of vormgeven. Je hebt dan meer mogelijkheden tot maatwerk. Voorbeelden van pagebuilders zijn bijvoorbeeld: WPBakery, SiteOrigan, Elementor of Beaver Builder.
WordPress websites met een pagebuilder zijn al gauw een factor 2 langzamer zijn. Je kunt een website met een pagebuilder veelal herkennen aan een draaiend wieltje op je beeldscherm. Dan is de website nog aan het laden…
Ja, je kunt met een pagebuilder een unieke webpagina maken, maar dit gaat wel ten koste van de snelheid. Dit betekent dat je extra technieken moet gaan gebruiken om de snelheid op peil te houden.
De snelheid van de webserver
De snelheid van webservers varieert sterk tussen hostingproviders. Het is zaak om de juiste te kiezen. Als je website niet snel genoeg is, bel dan je hostingprovider om dit onder de aandacht te brengen. Misschien staat je website nog op een oude webserver, en kan met een interne verhuizing het probleem snel worden opgelost. Als dat niet zo is, aarzel dan vooral niet om een verhuizing in te zetten als je website niet voldoende scoort met Page Speed van Google.
Hieronder een voorbeeld van het effect van een website die van een langzame naar een snelle webserver ging. Google Search Console meet het aantal pagina’s dat geïndexeerd wordt. Door de verhoogde snelheid is de website niet alleen sneller beschikbaar voor de bezoeker, maar Google indexeert ook meer pagina’s.