Een praktisch voorbeeld van caching
Het is je vast een keer overkomen dat je met je webdesigner had afgesproken de kleur of een andere detail op je website te veranderen. De webdesigner mailde je vervolgens met de mededeling “we hebben het doorgevoerd”. Je keek, maar je zag geen verandering op de website. Dit heeft dus met caching te maken. Je zag het namelijk nog niet. Pas toen je de pagina ververste (CTRL F5) zag je de wijziging. In het geheugen zat namelijk nog de oude versie van de webpagina.
Wat is caching?
Het woord caching is afgeleid van het woord cache, dat voorraad of opslagplaats betekend. In dit geval is het de voorraadplaats van bestanden. Bij caching worden bestanden in het geheugen van een computer of webserver klaargezet, zodat de webpagina sneller beschikbaar komt.
Wat gebeurt er op je laptop/pc als je een webpagina bezoekt? De web pagina wordt op je beeldscherm samengesteld uit code, afbeeldingen en programmeerscripten. De webpagina die jij bezoekt wordt in de cache gezet. Overlappende onderdelen (vormgeving, menu, etc) worden in de cache bewaard voor als je een vergelijkbare webpagina van de website bezoekt.
Als je er op let zul je zien dat de tweede pagina van een website sneller geladen wordt dan de eerste, omdat een groot deel van je webpagina al klaar staat in de cache van je computer/mobiel.
In dit voorbeeld vindt caching plaats in de browser, maar een server van het bedrijfsnetwerk of een webserver kan ook cachen.
Er zijn allerlei technieken beschikbaar om met caching de website sneller te maken. Je kunt hiervoor plugins gebruiken, al dan niet in combinatie met technieken op de webserver.
Caching is onmisbaar voor een snelle WordPress website
De gemiddelde WordPress website heeft inmiddels zoveel toeters en bellen dat caching onmisbaar is voor een goede snelheid van WordPress. Wij adviseren het gebruik van Litespeed, WP Rocket of WP Fastest Cache (gratis + premium).